Vanaf 2026 ben je bij het vervangen van je CV-ketel verplicht om deze door een warmtepomp te vervangen. De kans is groot dat je huis niet goed genoeg geïsoleerd is om het binnen met een normale warmtepomp warm te krijgen. In dat geval is een hybride warmtepomp wellicht dé oplossing voor jou. In dit artikel leggen we uit wat een hybride warmtepomp is, hoe het werkt, en waarom het een goede investering is voor de toekomst van jouw huis.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een
hybride warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen, waarbij de warmte wordt gewonnen uit de lucht, de bodem of het water. Het systeem bestaat uit twee delen: een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp werkt op lage temperaturen (55 graden Celsius) en is daarom vooral geschikt voor zeer goed geïsoleerde huizen. Als het buiten kouder wordt, red je het hier niet mee, maar dan kan de cv-ketel de warmtepomp bijverwarmen. Zo wordt altijd gezorgd voor een aangename temperatuur in huis.
Besparen op de energiekosten
Een hybride warmtepomp is niet alleen een investering in het milieu, hij kan zorgen voor een flinke besparing op de energiekosten. Het systeem is namelijk veel efficiënter dan een cv-ketel op gas. Dit komt doordat de warmtepomp geen gas verbruikt en vaak zijn elektriciteit van de zonnepanelen krijgt. Zo kun je de aanschaf vaak al binnen enkele jaren terugverdienen.
Klaar voor de toekomst
De aanschaf van een hybride warmtepomp is duurder dan een cv-ketel op gas. Dit verschil verdien je gelukkig binnen enkele jaren terug door de lagere energiekosten. Zeker met de huidige gasprijzen. Tip: bekijk nu vast hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Wanneer dit niet al te best is, kun je nu nog profiteren van subsidie om je huis te verduurzamen. Of je koopt nog snel een nieuwe CV-ketel waar je nog jaren mee vooruit kunt. Over een aantal jaar zal een (hybride) warmtepomp ongetwijfeld goedkoper zijn.
Meer besparen op energie? Lees dan onze
tips om te besparen op je verwarmingskosten