Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

Van houten gevelbekleding naar kunststof

Al eeuwenlang bouwen we met hout. Het is niet alleen stevig, maar het is ook nog eens mooi materiaal met een natuurlijke uitstraling. Houten gevelbekleding isoleert een woning goed en dat is precies wat we willen toch? Een mooie uitstraling en goede isolatie. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor kunststof gevelbekleding in plaats van gevelbekleding van hout. Waarom kiezen zij hiervoor?

20 jaar geleden

Ongeveer 20 jaar geleden verkoos vrijwel iedereen houten gevelbekleding boven kunststof. Kunststof had toen ook nog niet zulke goede eigenschappen. Het had een wat kunstmatige uitstraling en dit vonden veel mensen niet mooi. Zij hadden liever de natuurlijke uitstraling van hout. Daarbij was kunststof nog niet zo goed isolerend en bespaarde je toen minder energie met een gevelbekleding van kunststof dan met een houten gevelbekleding.

Nu

In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd aan kunststof gevelbekleding. Daardoor heeft gevelbekleding van dit materiaal houten gevelbekleding op verschillende vlakken ingehaald. Inmiddels isoleert het wel goed en bespaar je met kunststof gevelbekleding veel energie. Ook is het in veel meer soorten verkrijgbaar en heeft het niet meer zo’n kunstmatige uitstraling. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld ook kunststof gevelbekleding kopen met een houtnerfstructuur.

Wat zijn de voordelen van kunststof tegenover houten gevelbekleding?

Kunststof kan dus in dezelfde look worden geleverd als houten gevelbekleding en is daarmee vrijwel niet meer van echt hout te onderscheiden. Daarbij isoleert het je woning nu net zo goed als hout. Maar waarom is kunstof gevelbekleding dan ook echt beter? Kunststof gevelbekleding hoef je in tegenstelling tot gevelbekleding van hout vrijwel niet te onderhouden. Ook is kunststof duurzamer, omdat hier geen bomen voor hoeven te worden gekapt en het vaker gerecycled kan worden. Ideaal materiaal dus voor je gevelbekleding!