Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

Zelf een vlonder aanleggen

Heb je genoeg gehad van dat stenen terras? Of heb je ruimte over in je tuin en wil je een mooie zithoek maken? Dan kun je kiezen om een houten terras of vlonder te nemen. Dit geeft je tuin meteen een natuurlijke en warme uitstraling. Natuurlijk kun je dit laten doen door een bouwbedrijf, maar daar zit vaak een hoog prijskaartje aan vast. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te doen. Voordat je daaraan begint is het handig om te weten wat je daarvoor nodig hebt, zoals een palenrammer kopen.

Materialen voor een vlonder leggen

Om te beginnen is het verstandig om de contouren van de vlonder uit te zetten met paaltjes en draad. Hiermee kun je uitrekenen hoeveel tegels en onderbalken je nodig hebt voor je vlonder. De fundering is belangrijk. Zorg ervoor dat deze waterpas is en op de juiste diepte ligt. Voor het plaatsen van de palen van de fundering is het handig om een palenrammer kopen. Deze maakt het plaatsen van de fundering makkelijker. Door het gebruiken van een palenrammer bespaar je energie en gaat het plaatsen een stuk nauwkeuriger. Wanneer dit gedeelte af is, kunnen de funderingstegels neergelegd worden.

Planken erop en klaar

Wanneer de basis en de fundering klaar is kunnen de planken geplaatst worden. Door de eerste dekplank iets uit te laten steken, valt de dekplank er mooi onder. Waar de planken met elkaar overlappen is het belangrijk dat deze goed in het midden van de funderingsbalk liggen. Dan kun je de planken goed vastschroeven. Zorg wel dat er een beetje ruimte tussen de planken overblijft, want het hout kan nog gaan werken. Zo heeft het genoeg ruimte om te bewegen. Hiervoor kun je een latje of duimstok gebruiken, zodat overal dezelfde ruimte tussen zit. Even vegen, tuinset erop en klaar is je vlonder!