Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

Dakinspectie: wanneer is het nodig?

dakinspectie

Een dakinspectie laten uitvoeren kan nodig zijn in verschillende situaties. Een dakdekker controleert hierbij de staat van je dak, en beoordeelt of er eventueel reparaties of herstelwerkzaamheden nodig zijn. In dit artikel leggen we uit wanneer je een dakinspectie moet laten uitvoeren en waarom dit verstandig is. 

Wanneer is het nodig om een dakinspectie uit te laten voeren? 


Je kunt een dakinspectie preventief laten doen, om eventuele problemen op tijd voor te zijn. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn wanneer je vermoedt dat je last hebt van een lekkage aan je dak, of wanneer het hard heeft gestormd en er mogelijk dakpannen van je dak zijn gewaaid. 

Ook is het hierbij goed om je dak te laten controleren op vuil, bemossing en eventuele aanslag of schimmel omdat dit op de lange termijn ook slijtage aan je dak en problemen kan veroorzaken. 

Dakonderhoud 

Voor het behoud van de conditie van je dak is het sowieso verstandig om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Daar verleng je de levensduur van je dak namelijk mee. Tijdens dakonderhoud wordt je dak niet alleen gereinigd, maar ook inspecteert de dakdekker de verschillende onderdelen van je dak.

 Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de dakgoten en regenpijp voor de afvoer van het regenwater, maar ook het nakijken van de dakpannen, windveren, nokvorsten, en de schoorsteen. Daarnaast kan hij het isolatiemateriaal controleren en hoe de kwaliteit is van de houten draagconstructie van je dak. 

dakinspectie

Waarom is dakinspectie belangrijk?

Wanneer je je dak laat inspecteren door een vakkundige dakdekker, kun je er op tijd bij zijn als er iets aan de hand is met je dak. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een lekkage of als de waterafvoer niet goed functioneert. Op die manier voorkom je wateroverlast en beperk je eventuele grote gevolgschade binnenshuis en aan je dakconstructie. Ook zal een dakdekker een rapport opstellen waarop je de beoordeling terug kunt vinden van de verschillende dakonderdelen. 

Naar aanleiding van dit onderhoudsrapport kan een dakdekker beoordelen of bepaalde (zwakke) delen van je dak moeten worden hersteld, en eventueel deze reparatie of renovatie voor je uitvoeren.