Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

De citroen boom, de blikvanger op je terras

Het citroen boompje wordt in Nederland veelal gezien als kamerplant, maar kan ook goed dienen als blikvanger op je balkon of terras. Het citroen boompje behoudt het hele jaar zijn mooie groenen bladeren en de bloemen geven een heerlijke geur. Bij goede verzorging geeft de plant mooie gele vruchten, die ook echt gegeten kunnen worden. Het kweken van je eigen citroenen kost wel wat geduld, want een citroen heeft circa tien maanden tijd nodig om te groeien en voldoende te rijpen.

Is het citroenboompje winterhard?

Wanneer je besluit om een citroen boompje aan te schaffen, dan is het goed om te realiseren dat het boompje geplaats moet worden in een pot of plantenbak en dus niet in de volle grond. Het citroen boompje is namelijk niet winterhard en kan bij plaatsing in de volle grond niet voldoende beschermd worden tegen vorst. Door het citroen boompje in een pot te plaatsen, kun je de plant tijdens de wintermaanden naar binnenhalen en zodra de nachtvorst is verdwenen weer buiten plaatsen. Wanneer de plant op je terras of veranda staat, dan prefereert het citroen boompje een beschutte plaats in de volle zon.

Water geven

Wanneer je het citroen boompje een plaats in de volle zon geeft, moet je hem wel regelmatig water geven. Het is aan te bevelen om kraanwater af te wisselen met regenwater. Daar het kraanwater veel kalk bevat en het citroen boompje houdt hier niet zo van. Zorg er wel voor dat de boom niet te nat staat. Anders gaan de wortels waarschijnlijk rotten. Dit risico is groter doordat de plant in een pot staat. Waardoor het water vaak niet weg kan. Echter het gebruik van hydrokorrels en het maken van gaten, aan de onderkant van de pot, kunnen dit risico gelukkig verkleinen.

Snoeien

Het citroen boompje hoeft niet gesnoeid te worden. Echter wanneer de boom naar eigen wens te groot wordt, dan kun je enkele takken afknippen. Bedenk wel dat de takken die ingekort worden minimaal een jaar geen vruchten meer zullen geven.