Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

De toekomst van kantoor werken

Van kinderen die voor afleiding zorgen, tot een eeuwig durende verbouwing bij de buren. Veel mensen geven de voorkeur aan werken op kantoor. Niet alleen voor de gezelligheid met collega’s, maar ook omdat veel mensen aangeven zich beter te kunnen concentreren op kantoor. In tijden van pandemie wordt er vaak geroepen dat thuiswerken de norm blijft, ook als alles weer normaal is. Nu de wereld langzaamaan weer steeds verder van slot gaat, kunnen we voorzichtig vooruitkijken naar de toekomst. Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Of gaan we toch weer massaal op kantoor werken? Moeten we ons kantoor ontwerp aanpassen?

Flexplekken

Liever remote werken of toch naar kantoor? De meningen zijn verdeeld. De één geeft aan zich thuis beter te kunnen concentreren en meer werk te kunnen verzetten, terwijl de ander aangeeft haast niet aan werkgerelateerde taken toe te komen doordat het thuisfront niet genoeg rust biedt. Wat betreft de eerste groep mag thuiswerken de norm blijven, maar de tweede groep heeft maar al te graag dat we met zijn allen terug naar kantoor kunnen. Vaste bureauplekken zijn in deze tijden haast niet meer nodig en zijn zonde van de ruimte. Flexplekken bieden in zo’n situatie echt de uitkomst, omdat het inspeelt op de behoefte van beide groepen. Een kantoor ontwerp zou hier op in moeten spelen.

Powernappen en mindfulness?

Een andere trend dat steeds populairder wordt is het nemen van een powernap tijdens werk. Wanneer mensen even kort hun ogen dicht doen tijdens een lange werkdag, blijkt dat ze daarna weer vol nieuwe energie en inspiratie te werk kunnen gaan. Thuis hebben mensen hier alle ruimte voor, maar ook op kantoor zouden zij deze mogelijkheid moeten hebben. Daarnaast is mindfulness een andere populaire manier om even rust te nemen van het drukke werkleven. Een korte meditatie sessie doet bijvoorbeeld ook veel wonderen voor het energie- en stresslevel en lijkt in soms zelfs effectiever dan een powernap.