Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

Fijne eigenschappen van leer toegepast in persoonlijke spullen

Leer is een veelgebruikt materiaal wat al eeuwenlang zijn diensten bewijst. In allerlei toepassingen. Meubels en kleding. Autostoelen en tassen. Zadels en … En dat is niet voor niets. Want het is gemakkelijk te bewerken en goed te kleuren met allerlei verfsoorten. Door zijn open structuur, leer is van oorsprong een gelooide dierenhuid, isoleert en ademt het goed en past het zich gemakkelijk aan de omgeving aan. Geen wonder dat het al eeuwenlang wordt gebruikt om er persoonlijke spullen mee te vervaardigen. Een lederen heren portemonnee of een fijne Leren portemonnee dames is perfect om je pasjes, ID kaart en rijbewijs in op te bergen. Gemakkelijk om alles in mee te nemen. Oh ja, vroeger ging er vooral contant geld, muntstukken en later biljetten, in mee. Nu heeft zo’n portemonnee veel opberg vakjes en ritsjes om alles snel en overzichtelijk op te bergen. En zo ook weer terug te vinden, natuurlijk.

Portemonnee past feilloos in je in broekzak

Drie eigenschappen van leer springen er uit, waardoor het zo’n geschikt materiaal is om er een portemonnee leer van te vervaardigen. Leer is oersterk en gaat dus lang mee. Fijn, want je raakt vanzelf gehecht aan je portemonnee die je overal naartoe vergezelt. Het isoleert goed en reguleert het vocht goed. Dat maakt dat de plek in je zak waar je portemonnee altijd zit nooit broeierig of klam aanvoelt. Als laatste heeft leer als kenmerk dat het gemakkelijk vervormt. De portemonnee in je kontzak gaat vanzelf naar je lichaam staan. Daardoor voel je hem niet zitten.

Steeds mooier door veelvuldig gebruik

Sommige materialen slijten en verliezen hun schoonheid. Met leer ligt dat anders. Omdat het een natuurlijk materiaal is wordt het na verloop van tijd, dat gaat meestal over jaren, alleen maar mooier. Een schrijfmap leer wordt na veelvuldig gebruik alleen maar interessanter. Leer leeft en daarmee wordt het alleen maar mooier. 

portemonnee leer

Leer heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Dit komt door de typische open structuur. Omdat het een slechte warmtegeleider is, biedt leer comfort voor de huid. Een andere factor die leer zo’n gunstig materiaal maakt, is de mogelijkheid om het te vervormen.

Hoe weet je wat echt leer is?

Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.

Hoe noem je nep leer?

Afbeeldingsresultaat

Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.

Welke leersoorten?

Welke leersoorten zijn er?

  • Rundleer.
  • Buffelleer.
  • Kalfsleer.
  • Splitleer.
  • Kunstleer (PU, imitatieleer, skai of kunstleder)
  • Vegan leer.
  • Suède.
  • Nubuck.

Wat is het verschil tussen leer en nappa leer?

Afbeeldingsresultaat voor eigenschappen leer

Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.