Gewone radiatoren met een warmtepomp, kan dat?
Stel, je hebt gewone radiatoren, maar je wilt graag overgaan op een warmtepomp, kan dat dan zomaar? Ook met een Henrad radiator of een Jaga radiator? Het merk radiatoren maakt in ieder geval niet uit. Het is wel verstandig om met een aantal dingen rekening te houden.
Verschillen warme pomp en CV ketel
Indien jouw woning momenteel verwarmd wordt met behulp van radiatoren en een Cv-ketel, dan zal dit vast zonder problemen gaan. Je hoeft enkel de thermostaat aan te zetten en je woning wordt verwarmd. Dit komt door de cv-ketel die het water verwarmt tot 60 graden. De cv-ketel zet het warme water verder door naar de radiatoren.
Een warmtepomp verwarmt het water naar een lagere temperatuur dan de cv-ketel, tussen de 35 en 50 graden. Warmer krijgt de warmtepomp het water niet. Dit kan een probleem zijn voor het opwarmen van je radiatoren, omdat de capaciteit van de radiatoren is berekend op verwarmen op met behulp van hogere temperaturen. Dit kan problemen opleveren bij het opwarmen van je woning.
Wanneer is je woning geschikt?
- Je woning moet goed geisoleerd zijn. Zo gaat er weinig warmte verloren. Dit zorgt ervoor dat je woning sneller opwarmt en je minder energie verbruikt.
- Het oppervlakte van de radiatoren moet groot genoeg zijn om de warmte goed te kunnen verspreiden. Dit is des te belangrijker, omdat het water kouder is dan normaal.
Wanneer is mijn woning geschikt?
- Je woning moet goed geïsoleerd zijn. Zo gaat er weinig warmte verloren. Dit zorgt ervoor dat je woning sneller opwarmt en je minder energie verbruikt.
- De oppervlakte van de radiatoren moet groot genoeg zijn om de warmte goed te kunnen verspreiden. Dit is belangrijk, omdat het waterkouder is dan normaal.
Doe de test!
Zijn jouw radiatoren geschikt? Je kunt dit testen door de watertemperatuur van je cv-ketel op 50 graden te zetten. Dit kan trouwens niet bij alle ketels, vraag voor advies je installateur om hulp!
Vervolgens is het de bedoeling dat je de thermostaat constant op 20 graden laat staan. Je kunt de verwarming s ’nachts 2 graden lager zetten, maar meer ook niet. Zo wordt je woning continu verwarmd op een gelijkmatige lage temperatuur, net zoals bij een warmtepomp. Blijft je woning ook op temperatuur als het kouder is dan 10 graden? Dan kun je zonder probleem een warmtepomp laten installeren. Als dat niet lukt, is het verstandig om advies in te winnen van een officieel bedrijf.