Gronings Dagboek

Mijn ervaringen en verhalen als Monteur

Het versterken van de sociale cohesie in een buurt

Niet elke buurt is natuurlijk even gezellig, maar dit kan wel geoptimaliseerd worden. Voor zulke gevallen is namelijk maatschappelijk vastgoed ontworpen. Maatschappelijk vastgoed moet bijdragen aan de versterking van de participatie in een bepaalde buurt, om zo bijvoorbeeld meer veiligheid te krijgen en ook meer plezier onderling. Met maatschappelijk vastgoed kunnen er dus buurthuizen gebouwd worden, om meer betrekking in de buurt te krijgen. Maar ook sportclubs en verzorgingscentra horen hierbij. Niet alleen leert de buurt elkaar hierdoor beter kennen, maar het is ook goed voor de samenwerking en vriendelijkheid met elkaar. In een voetbalteam leer je namelijk samen te werken, en zo los je ook in de buurt problemen op.

Hoe voorkom je ruzies in een buurt

Programma’s zoals de rijdende rechter laten zien hoe ernstig een burenruzie soms kan zijn. En natuurlijk is dit voor beide partijen erg onplezierig, en iedereen wil het maar al te graag vermijden. Maar soms ontkom je er niet aan, en dan is het tijd om te laten zien wat voor persoon je bent. Stel dat er bijvoorbeeld veel vuilnis van de buurman in jouw tuin ligt, dan is het gerust mogelijk om hen te bezoeken en vriendelijk te vragen om het vuilnis op te ruimen. Vaak zal je zien dat het niet eens bedoeld was om zoiets te veroorzaken, en kan het snel opgelost worden.

Activiteiten die je met de buurt kunt doen

Om een goede band te creëren met de omgeving waarin je woont is het mogelijk om activiteiten te organiseren. Deze activiteiten kunnen onder andere een buurtbarbecue zijn, waarin je dus bijvoorbeeld de hele straat uitnodigt om samen te eten. Het is een leuk initiatief, en je zal meer te weten komen over iedereen dan dat je ooit geweten had. Ook kan je bijvoorbeeld een sportdag organiseren, die draait om samenwerken.